En guide för att komma i form för vandring

Bedöm dina vandringsförmåga

Förmågor som behövs för vandring är inte bara begränsade till fysiska förmågor. Även om fysisk uthållighet, styrka och uthållighet behövs för att klara utmaningarna med vandring, behövs även mental beredskap för att hantera oundvikliga omständigheter.

Att bedöma och utvärdera fysiska och mentala förmågor är med andra ord avgörande för att förbereda sig för en nybörjares första vandringstur.

Att bedöma sin fysiska förmåga börjar med att identifiera sina förmågor och begränsningar. Det finns ett antal faktorer som måste beaktas – de flesta ligger utanför vandrarens kontroll. Faktorer som höjd, väder och terrängförhållanden är bara några av dem.

Förutom att bedöma ens fysiska och mentala förmågor, hjälper identifiering av teknisk erfarenhet relaterad till vandring också att planera för den lämpliga vandringsresan. Kompassnavigering och kunskap om camping är bara några av de tekniska förmågorna som hjälper till att förbereda en vandrare mer effektivt.

Att vara mentalt stabil är ett viktigt krav vid vandring. Även om utmaningarna med att vandra är oförutsägbara, ökar framgången för vandringsresan om man vet hur man ska hantera dem utan att bli förvirrad och skramlad desto mer. En nybörjare inom vandring rekommenderas då att själv bedöma hur han hanterar sådana osäkerheter. Observera att vandringshinder innebär många oförutsedda situationer – från att gå vilse i leden, till att råka ut för olyckor som en vriden fotled – och så vidare.

När du har identifierat dina förbättringsområden inom vandring rekommenderas det att du börjar komma i form och vänder dessa svagheter till styrkor.

Nu frågar du dig, hur kommer en nybörjare inom vandring i form?

Observera att nyckeln till att komma i form för vandring innebär en långsam och stadig process. Med detta i åtanke är det bäst att sätta aktiviteter för träning som är realistiska och genomförbara. Varje gång ett mål nås, uppmuntras det starkt att göra nästa mål ett snäpp högre.

Du kan börja med att ställa in korta vandringar med jämna mellanrum. Idealisk startsträcka är 1-3 miles som kan göras en eller två gånger i veckan, förutsatt att det görs under gynnsamma väderförhållanden. Den idealiska platsen att börja skulle vara ditt hem, naturligtvis. På så sätt kan du se till att du kan komma hem innan solen går ner.

Därifrån kan du stadigt öka din vandringssträcka varje efter ett par veckor tills du har nått 9 miles.

När du har nått 9 miles, kan du nu överväga att bära en liten ryggsäck, som du behöver för att ta med dig lite snacks och drycker.

Genom att behålla ditt vandringsavstånd kan du nu gradvis öka vikten på din ryggsäck tills du har nått 22 lbs.

Under några veckor till är det bara att behålla vandringsavståndet på 9 mil medan du bär en belastning på 22 pund på ryggen.

Observera att en platt terräng skiljer sig mycket från en vandringsterräng. Med detta i åtanke, när du har konstaterat att du kan vandra stadigt på den rekommenderade sträckan och lasten, kan du nu börja ge dig ut på mer utmanande terräng långsamt och gradvis.

Muskelvärk, hudirritation och blåsor är vanliga problem vid vandring. Så se bara till att du gör det stadigt, gradvis och med sinnesnärvaro. Det skulle ge falska förhoppningar om man skulle säga att sådana missöden kan undvikas. Sanningen är att dessa olyckor är oundvikliga vid vandring. Det är av sådana skäl som fysiska och mentala förberedelser bör göras inför vandringsturen.

TAG POST:
SHARE THIS: