Långdistansvandring

Gör din långdistansvandring roligare med Hiking Light

Att planera en genomgående vandring på många veckor eller månader på en av de stora lederna lägger till några extra utmaningar för ultralätt vandring. Fysisk konditionering och återförsörjning är nyckelingredienser för en framgångsrik lättviktsvandring.

Redan innan du börjar sätta ihop dina förrådspaket måste du börja konditionera din kropp. Om dina fötter och ben är i bra form är dina chanser att lyckas mycket högre. Kom ihåg att cirka 40 % av genomgående vandrare stannar innan de avslutar sin planerade resa, så gör ditt bästa för att eliminera de vanligaste orsakerna till att inte stanna på leden. Det bästa sättet att förbereda sig för vandring är att vandra. Verkar enkelt, men medan du är upptagen med vardagen, kommer det att vara svårt att få ut tillräckligt med tid för att komma i spårform.

Vandringstips och tricks

Du kan träna konditionsträning och stair master på en hälsoklubb, men det är inte det totala svaret. Du måste vandra och vandra mycket i skorna du kommer att använda för din långdistansvandring. Om du planerar att vandra hela längden på en av de större lederna, kom ihåg att du kan behöva bryta in två eller tre par skor. När fukt droppar ner i dina skor är det samma sak som om du forsat en bäck, så det är bra att få fötterna i form genom att vandra när de är blöta. Börja din vandring med strumpor som ger dig gott om vaddering eftersom dina fötter tenderar att svälla och till och med förlängas på långa resor.

Det är dålig planering att tro att du kommer i form när du börjar vandra. Eftersom du inte kommer att ha mycket återhämtningstid när du börjar din långdistansvandring, måste du vara i form när du börjar. Att vandra kortare mildagar i början av din resa kan vara mer rimligt, men det är inte det lätta svaret. Innan du börjar din långa vandring kan dina träningsvandringar förbereda dig bättre om de har många upp- och nedgångar. Äldre vandrare riskerar att få knäproblem särskilt i branta nedförsbackar.

Att hålla sig hydrerad och välmatad är förmodligen viktigare än du tror när du börjar din vandring. Om du är som de flesta vandrare går du ner i vikt ändå, så ät gott och drick gott från början. Att dricka mycket tenderar att hålla lederna smorda och dina muskler kommer inte att vara lika ömma. Börja med extra ibuprofen och hoppas att du inte behöver använda för mycket under dagen.

Om du planerar den här vandringen med en partner, kom ihåg att de kan hoppa av medan du vill fortsätta. Se till att du tar all utrustning du behöver och lita inte på någon annan. Ditt tempo kan vara snabbare eller långsammare än en partner, så att vara oberoende ger dig sinnesfrid om du är bakom eller före på leden.

Dina träningsvandringar är ett bra tillfälle att testa all din utrustning. Ökenvandring i början av Pacific Crest Trail kommer att kräva annan utrustning än Sierras eller Northern Cascades. Testa allt du kommer att använda. Du kan njuta av att inte använda ett tält i öknen. Ta reda på hur mycket utrymme en björnburk tar i din packning om du vandrar på Pacific Crest Trail. Var bekväm med dina regnkläder på Appalachian Trail. Skärpa kartan med hjälp av färdigheter på Continental Divide Trail eftersom den inte är lika väldefinierad. Om du använder permetrin för att hålla insekter borta från dina kläder, kom ihåg att behandla alla kläder du kommer att få din supportperson att skicka under vandringen.

Ha tillgång till dina pengar och kom ihåg att ingenting kommer att kosta mindre än du förväntar dig, men det kommer att finnas mycket att spendera dina pengar på, särskilt i spårstäder. När du kommer till en stad vill du antagligen unna dig restaurangmåltider, en varm säng och andra saker som dränerar din budget. Om du har tur kommer du att njuta av rytmen och känslan av stigen och vill komma ut ur staden så snart som möjligt. De flesta genomvandrare har ett betalt kreditkort eller betalkort, eller båda. Kom ihåg att att betala ditt kreditkort är något som din supportperson borde kunna hjälpa till med, så lämna några undertecknade checkar bakom dig. De flesta vandrare bär ett telefonkort med gott om minuter. Och det är alltid bra att ha lite kontanter när ett kreditkort inte fungerar.

Du kanske vill ha med dig en kamera eller journal även om du normalt inte tar dem med på kortare vandringar. Båda kan vara bra för att spela in ett av ditt livs stora äventyr. Ett av de bästa förberedelseverktygen för din vandring kan vara andra vandrares journaler. Du får eld på din vandring och får värdefulla insikter på samma gång.

Långdistansvandring för nybörjare

Återförsörjningspunkter och hur man använder dem kommer att vara en av de viktigaste delarna av din planering. Det här är ett bra ställe att lära av andra. Om du Googlar namnet på din bana, hittar du en lista med återförsörjningspunkter och ins och outs för att använda var och en. Du kanske vill hoppa över några återförsörjningsstationer som ligger för långt från leden. Vissa är postkontor medan andra är postkontor i butiker eller resorter. Andra är orter eller företag som har gått med på att vara återförsörjningspunkter. Postkontor kommer att vara stängda på helger och helgdagar. Vissa små städer kommer att ha väldigt få tjänster. Inkludera alltid ditt ungefärliga ankomstdatum och en returadress på paketen du skickar.

Det kan tyckas väldigt svårt att lifta till vissa städer, men det kan vara lättare än du tror att be om åkattraktioner vid ledhuvudena eller campingplatserna. Folk gillar att höra om långdistansvandrarnas äventyr, särskilt andra vandrare. Vid sådana här tillfällen är det bra att städa upp så mycket som möjligt och ha lite deodorant i packningen. Att be om en tur medan du fortfarande är nära leden ger kvinnliga vandrare en chans att vara mer selektiva när det gäller att välja åkattraktioner

Många långväga vandrare gillar inte att skicka all sin mat till återförsörjningsstationer. Du kanske gillar smaken av något i början av din vandring och tröttnar på det. Frystorkad mat är dyrt. Att lära sig bra alternativ kan betala för mycket av ditt äventyr. Det är väldigt dyrt att posta tunga paket till varje återförsörjningspunkt. Med det belopp du betalar för prioriterad post skulle du kunna köpa mycket av din mat. Det är ytterligare en anledning att experimentera mycket med mat innan din vandring. Bli expert på vad du kan köpa även i små och medelstora livsmedelsbutiker. Läs mer om vad andra vandrare har gjort. Du kanske bär lite mer vikt, men du kan lämna varje återförsörjningspunkt med exakt vad du har valt vid den tidpunkten, och inte vara låst till vad du planerade för månader sedan. Du måste vara realistisk. Du kanske är i den gruppen som inte t vandra längs hela leden. Ditt sinne kan vara starkt, men dina knän kan vara svaga. Om du har ett kredit- eller betalkort är du säker på att kunna köpa mat. Om du postar ett antal återförsörjningspaket kanske vissa inte väntar på dig, även om du eller din supportperson gör ett perfekt jobb med att posta dem.

Du kan välja att äta det som är tyngst och mest lättfördärvligt först efter att du fyllt på för att balansera din kost och hålla packningen lätt. Vissa vandrare gillar att äta flingor och mjölkpulver till frukost så att de snabbt kan vandra på morgonen. Du kan välja att ha blixtlåsväskor som ett av föremålen som skickas i förväg i din “studsa framåt”-låda. På så sätt kan du mäta dina individuella måltider. Vissa vandrare gillar inte att stanna för lunch, så de har snacks eller energibarer. Vissa människor använder energibarer för andra måltider för att spara matlagningstid även om dessa måltider inte är så näringsrika och balanserade som du kanske tror.

Försök att ha en väl avrundad kost när du är på genomvandring. Din kropp kommer inte att vara lika stark om du inte får en komplett diet. Om din uthållighet är låg kan din positiva syn påverkas. Du kanske blir sugen på glass när du kommer till en stigstad, men om du har saknat dina grönsaker kan det vara dags för en sallad eller grönsaksfat. På helgvandringar är det inte lika viktigt att ha en balanserad kost. Du kan justera när du kommer hem. Det kan vara bra att göra din helgvandring till en diet och konsumera mindre kalorier än du förbränner. Men på en långdistansvandring måste du anpassa dig och konsumera massor av bra, naturlig mat som är tät i näringsrika kalorier. Naturligtvis kommer du att bränna mycket mer kalorier än normalt. Som alltid vill du dricka mycket vatten och kom ihåg att dricka innan du är törstig.

Planera att skicka de personliga saker du behöver som kanske inte finns på din vanliga backpacking-utrustningslista. Till exempel vill du ha ett par nagelklippare så att dina strumpor inte blir utslitna. I den här lådan som alltid skickas i förväg till din nästa återförsörjningsstation, vill du inkludera tejp, en filtpenna och porto för alla gånger du behöver för att vidarebefordra studslådan. Om du postar ett paket med prioriterad post och inte öppnar det kan du vidarebefordra det gratis. Om du behöver öppna ett paket eller ditt “studsa”-paket är det ganska billigt att skicka det vidare eftersom du alltid skickar det inom samma zon.

Här är några specifika redskap som kan ändras när du vandrar, eller som måste fyllas på. Du kan behöva byta sovsäck om du vandrar norrut eller kommer in på höstsäsongen. En sovsäcksfodral kan ge tillräckligt med extra värme, och du kan bara skicka den till ett av dina första stopp i kallare väder. Vissa människor byter spis när de hamnar i kallare väder. Det är alltid lättare att hitta denaturerad alkohol än att hitta butan/propanpatroner. Patronerna kan inte postas. Du kan använda olika vattenreningsmetoder allt eftersom din vandring fortskrider. Du kan börja med ett vattenfilter på den södra änden av Pacific Crest Trail och använda jodtabletter eller ingenting alls när du kommer längre norrut.

Du kommer att vilja unna dig nya strumpor med intervaller längs leden. Du kan börja med ett par vattenavvisande skor på Appalachian Trail och byta till andningsbara skor när dagarna blir varmare. Du kommer att vilja lägga till mer kallt väder om du vandrar norrut. Dina behov av regnutrustning kan minska i mitten av sommaren och sedan komma tillbaka på hösten. Du kanske vill skicka ett paraply i förväg eller skicka hem det. Det kan finnas delar av leden som kräver ett myggnät.

För ditt första hjälpen-kit kanske du upptäcker att endast plåster och moleskin behöver skickas till återförsörjningsställen. Insektsmedel, tvål och solskyddsmedel kan skickas i små behållare. Små mängder tandpulver och deodorant kan inkluderas.

Ficklampsbatterier och glödlampor kan studsas framåt. Glöm inte kamerafilm och batterier. Om du vidarebefordrar de olika avsnitten i guideboken som beskriver din stig, behöver du aldrig bära mer än några uns för en mycket komplett karta.

TAG POST:
SHARE THIS: