Tips för vandringsryggsäckar

Det är lätt att packa en ryggsäck för vandring. Här är några tips som hjälper dig att göra det enklare.
Det här är egenskaperna hos en välpackad ryggsäck:

 • Håll balansen och stöd dina höfter
 • Det finns inget sätt att flytta något inuti.
 • Det känns som att din överkropp är en del.

Kontrollera din ryggsäck innan du går hemifrån. Du kan sedan visuellt kontrollera att allt är, och därigenom placera det på marken. Detta kommer att minska stressen och oroa dig för att missa något när du packar.
Du kan också göra en packlista för att säkerställa att du har allt du behöver. Detta minskar också chansen att du glömmer något.

Olika öppningar på ryggsäcken

De flesta vandringsryggsäckar har en toppladdad dörr som ger enkel åtkomst till huvudfacket. Ett fåtal förpackningar har en öppning med dragkedja framtill, vilket ger en klar sikt över allt innehåll. En dragkedja finns på väskans sida, vilket gör det lättare att nå utrustning lägre ner.
Ett sovsäcksfack är ett fack som får plats i en vandringsryggsäck. Den är vanligtvis placerad nära ryggsäckens botten. Detta fack är utmärkt om du vill slippa bära en sovsäck. Du kan också packa all annan utrustning du behöver för att snabbt kunna komma åt.

Den nedre delen av din ryggsäck bör packas.

Det skulle vara bäst om du inte packade något du behöver för att slå läger på natten i din ryggsäck. Sovsäcken placeras vanligtvis längst ner på vandrares ryggsäckar. Du kan också lägga din sovsäck, underkläder och örngott i detta område.
Annan utrustning du inte använder förrän på kvällen kan också förvaras långt ner, förutom ficklampa och pannlampa. Din bärbara belysning ska alltid vara lättillgänglig.
Är du i björnens territorium? Din sovsäck bör hållas borta från alla doftproducerande föremål. Björnar kan inte skilja mellan dofter av mat och icke-mat. Så tandkräm, solskyddsmedel och tepåsar kan intressera dem.

Den mittersta delen av din ryggsäck bör packas.

Ryggsäcken ska innehålla tyngre föremål, inte för högt eller för lågt. Du vill ha en stabil, bekväm tyngdpunkt. Du bör inte placera tunga föremål för lågt. Om de är för höga kan det kännas som att din ryggsäck kommer att tippa.
Du bör placera de tyngsta föremålen nära din ryggrad och över din sovsäck. De tyngsta föremålen är vanligtvis dina.

 • Mat
 • Vatten
 • Kök

Se till att ha locket på om du tar med bränsle. Håll flaskan upprätt och under maten för att förhindra spill.
Packa lätta och mjuka föremål runt dem för att förhindra att tyngre föremål rör sig.
Det här är några exempel på utrustning som kan fylla tomma utrymmen och stabilisera ryggsäckens mitt.

 • Värmande mellanlager – fleece
 • Regnkläder
 • Tält

Vätskesystem

Moderna ryggsäckar har ett fack som kan lagra ett vätskesystem. Den inre hylsan håller din vätskebehållare nära din rygg och är parallell med ryggraden. Det är lättast att packa din vätskebehållare om ryggsäcken ändå behöver vara bredvid dig.

Förvaringslådor för mat

Dina matlådor ska förvaras i huvudfacket närmast din rygg. Du kan använda vilket utrymme som helst för saker som luktar. Du kan ha matlådor under topplocket om du har begränsat med utrymme.

Överdelen av din ryggsäck bör packas.

Många ryggsäckar har ett förvaringsutrymme med dragkedja på topplocket. Du kan lagra saker du använder ofta och behöver vara lättillgänglig. Dessa kan inkludera:

 • Karta
 • Kompass
 • GPS
 • solkräm
 • Solglasögon
 • Strålkastare
 • Insekticid
 • Första hjälpen låda
 • Snacks
 • Regnskydd
 • Fodral för packning
 • Toalettpapper

Dessa kan förvaras i dina ytterfickor om du har dem. Vissa ryggsäckar har fickor vid höftbältet.

Bär dina tillhörigheter på utsidan av din ryggsäck

Ofta går det att packa sin vandringsryggsäck utifrån. Du bör begränsa antalet föremål du fäster på ryggsäckens utsida. I tätbefolkade områden kan externa föremål fastna i undervegetation eller buskar. Stabiliteten kan påverkas om du har för många föremål på utsidan. Det här är några utrustningar du kan sätta på ryggsäckens utsida.

Sovmadrass

Om du behöver fästa liggmattan i fästpunkten högst upp eller nära din ryggsäcks midja, kan du behöva använda några extra remmar. Du kan också placera liggunderlaget mellan ditt topplock och din övre öppning och sedan fästa locket. Du kan riskera att din liggunderlag faller ut från båda sidor, så se till att du bokar ryggsäcken med minst två remmar. Om du har plats, ha en tältstång och en sovsäck i ryggsäcken.

Tältbåge

Om ryggsäcken har elastiska sidfickor, lägg ner tältstängerna på ryggsäckens sida med en eller flera remmar. Placera den andra änden av tältstängerna i sidofickan.

Vandringsstavar

Liknande idé: placera handtagen i fickan och låt spetsarna peka uppåt.

Is yxa

Externa öglor för verktygsfäste gör att du kan ha en upp och nedvänd yxa i ryggsäcken tills den behövs.

Ispiggar

Du kan bära dem i din vandringsryggsäck i ett fodral. Du kan också bifoga dem till din ryggsäcks utsida, förutsatt att du har skyddsfodral för sina tips.

Andra verktyg

Vissa ryggsäckar har ett påsytt nät med öglor i kanterna, även känt som ett “daisy chains” fästsystem. Detta kan användas för att fästa eller fästa mindre föremål på din ryggsäck.

Här är några andra tips som hjälper dig packa din ryggsäck.

Fyll i alla blanketter

Du kan placera små föremål som verktyg, koppar eller kläder i din köksutrustning. Använd varje tum av utrymme i dina matförvaringsbehållare.

Väskor för packning

Vissa föredrar mer strukturerade, mindre kaotiska packpåsar. Andra föredrar att packa ömtåliga föremål löst i en ryggsäck när de har utrymme. Du kan testa din utrustning för att se vilken du gillar.

Dela vikten

Om du har mer överdimensionerade föremål, till exempel tält, dela upp dem mellan din grupp. Du kan till exempel bära innertältet, medan din kompis kan ta tältstängerna och yttertältet.

Remmar

För att minimera växling av utrustning, dra åt alla remmar.

Regnskydd

Ha alltid ett regnskydd till hands. Vissa ryggsäckar är vattentäta, men de kan fortfarande läcka under kraftiga regn. Ett regnskydd är värt det, eftersom man aldrig vet när regnet kan vara mer ihållande.

Reparationssats

För att vara säker, linda remsor av elektrisk tejp runt dina vattenflaskor eller tältstänger. Om en dragkedja går sönder, ha några säkerhetsnålar till hands.

TAG POST:
SHARE THIS: