Vandringsstrumpor – En komplett guide

Du får även tips och råd om var du kan köpa dina vandringsstrumpor till lägsta pris i Sverige. Den här artikeln innehåller affiliate-länkar.

Vandringsstrumpor

Ullstrumpor kan hålla mycket vätska och behålla sina värmeisolerande egenskaper. Ullstrumpor är idealiska vandringsstrumpor eftersom de kan ha mycket vätska utan att förlora sina värmeisolerande egenskaper.

  • Dubbla par vandringsstrumpor i ull rekommenderas för stövlar eller stövlar. Det ena laget ska vara tunt, det andra något tjockare.
  • En tunn vandringsstrumpa räcker i lätta löparskor (längdlöparskor och barfotalöparskor),

Stövelstrumpor för vandring

För vandring i bakgrundssäsongen (vår, sommar och höst) rekommenderar jag 1-lagers Shell Boots. Dubbla strumpor rekommenderas för skalkängor: en tunnare innerslang och en tjockare yttre.
Strumpor måste vara gjorda av ull som merinoull för att hålla sig varma även när de är våta.
Ulvang – En tunn innerstrumpa av merinoull. Unisex
Ulvang SUPER – Medeltjocka ytterstrumpor i merinoull Unisex
För mer information om 1-lagers skalboot, se den här videon. Den här guiden kommer att förklara allt om 1-lagers skalkängor.

Vandringsstrumpor för lätta skor

Om du gillar att vandra längs upptrampade stigar på sommaren med en lätt packning, överväg att investera i lätta vandringsskor.
Jag bar yllestrumpor och Vibram FiveFingers i mitten av juni på berget mellan Teusajaure och Vakkotavare. Det var en trevlig vandring genom snö, slask och bergsbäckar utan att det var kallt.
Detta är möjligt eftersom yllestrumpor kan hålla stora mängder vätska utan att förlora sina värmeisolerande egenskaper.
Om du är en löpare och bär traditionella löparskor som Altra Peak (dam, herr), rekommenderar jag yllestrumpor med en konventionell design. Det gör att du inte har en tå i slangen.
Traditionella ullstrumpor är varmare än tåstrumpor eftersom det inte finns något tyg mellan varje tås värme. Det gör att kroppsvärmen fördelas jämnare mellan tårna.

Stövelstrumpor för vandring

Det är också viktigt att ha rätt strumpor i dina vandringskängor. Eftersom yllestrumpor transporterar bort fukt mer effektivt än bomullsstrumpor är de att föredra. Antiseptiska egenskaper i ullstrumpor motverkar den svettiga lukten.
Ull har även en temperaturreglerande effekt som gör det lättare för dina fötter att hålla sig varma även när temperaturen växlar mellan varmt och kallt. Välj ullstrumpor med högre modell för gummistövlar. De är idealiska för skor med höga skaft.

TAG POST:
SHARE THIS: