Tips för dagsvandringar runt Stockholm

Vill du gå på vandring och lämna Stockholm? Det här är våra tips för dagsvandringar nära Stockholm. Många av dessa kan nås med kollektivtrafik.

Det är lätt att gå på dagsvandring!

Varför är dagsvandringar så roliga? Vi vill att det ska kännas bekvämt. Vi föredrar att bära något annat än tunga ryggsäckar som innehåller sovsäckar, liggunderlag, vatten och mat. Vi gillar en god matkasse med färsk frukt och grönsaker. Vi vill kunna sova i en skön säng. Vi vill att vår tid ska spenderas väl på nödvändiga resor.

Stockholmarna har verkligen tur. Det är möjligt att komma ut i den vackra naturen och gå tillbaka till sängen på kvällen. Du behöver inte ens en bil. Att resa på vandringar med kollektivtrafik är möjligt om du planerar lite.

Njut av våra dagsvandringar och låt dig inspireras!

Vandringar söder om Stockholm

 1. Tyresta nationalpark

Du hittar många markerade vandringsleder i Tyresta nationalpark strax söder om stan. Du kommer också att kunna se spåren efter branden i Tyresta nationalpark för flera decennier sedan. Lågorna förstörde stora delar av en gammal skog, men de har förvandlats till nya växter och liv. Örnarna njuter av den tidiga vårmorgonen i området med den kala elden. Cirkeln passerar även förbi tre sjöar i nationalparken.

 1. Ekoleden som går utanför Jarna.

Vandra Ekoleden för den som älskar naturens stora smörgåsbord. Det är en rundvandring som sträcker sig cirka 10 km utanför Jarna och har ett varierat djurliv. Som havet, som stenhällar. Ibland är det en sagoskog med mossklädda stenar och trädstammar. Andra gånger är det ett öppet kulturlandskap. Det kan vara ett naturreservat eller ett odlat område.

 1. Kuststigen från Jarna

Vandra längs Södermanlands fantastiska stränder, ängar och betesmarker. Delar av Kustleden går, trots sitt namn, genom skogen. Den går ungefär 12 km enkelspårigt parallellt med Ekoleden.

 1. Vandra längs Sormlands sjöar vid Stora Alsjon utanför Jarna

Vandringen till naturreservatet Stora Alsjon i Jarna är spännande och exklusiv. Det finns få vandrare här, men det finns många vackra sjöar, kuperade berg med tallskogar och förvånansvärt stora lommar. Vardagens stress verkar långt borta när du är uppflugen på en klippa nära en av de vita näckrosorna fyllda sjöarna.

 1. Arnohalvön, Nyköping

Rundtur på Sormlandsleden, där Arnohalvön bjuder på den sörmländska skärgårdens släta stenar och kullerstenar. En trevlig vandring nära Nyköping. Du kan också ta en tur runt Nyköping medan du fortfarande är i slingan.

 1. Från Tullgarns slott, Tullgarnsnäs och tillbaka

Denna vandring, som tar dig från Tullgarn Castle till Tullgarnsnas, visar upp det bästa landskapet i Portland. Det finns också en hel del kunglig glans.

Du kanske vill kombinera ett Sormlandsbesök med en kort vandring. Det här är två idéer!

 1. Strosa runt i Trosa

Trosa kallades en gång för “världens ände”. Turister strömmar nu till Trosaans kaféer och gamla trähus som har restaurerats. Du kan fortfarande strosa runt i Trosa om du inte redan är det. Ta gärna en rundtur med oss!

 1. Mariefred erbjuder två korta vandringar

Du kan kombinera korta vandringar med ett slott eller en liten stad. Du kan också ta Mariefreds tillfälle och strosa längs Mälarens strand eller Gripsholms Hjorthage.

 1. Ta inspiration från våra utforskningar av Södertälje naturreservat

Detta är en njutning för naturälskare som tycker om att vandra i naturreservat. Du kommer att bli förvånad över skönheten i Södertälje naturreservat.

Behöver du mer inspiration? Här finns fler idéer för att vandra i Sormland för att botanisera.

Vandring norr om Stockholm

 1. Sjöangslingan vid Angarnssjoangens fågelbrand dorado Angarnssjoangen

Angarnssjoangen, norr om Stockholm, är hem för många landskap. Det finns många landskap att välja mellan, bland annat kulturlandskap med betande kor som går tillbaka till vikingatiden och strandängar rika på vass. Detta är, föga överraskande, ett av Sveriges mest fågelrika områden.

 1. Njut av en vandring i Uppsala med omnejd

Uppsala är verkligen en stor stad. Staden är hem för många promenader, vilket kan överraska vissa. Du kan ta en Linnestig från centrala Uppsala till Linnes Sanja. Du kan också ta en promenad längs pilgrimsleden till Gamla Uppsala. Du hittar inspiration och tips för flera vandringar i länken.

TAG POST:
SHARE THIS: